Skjermbilde-2012-12-13-kl.-14.27.05

Høyaktuelle ungdomsbøker!
Flerkultur, anoreksi, overgrep, terrorisme og kjærlighet preger årets ungdomslitteratur.  Ungdomsbokgildet i Drammen i høst presenterte 30 ferske ungdomsbøker, der flere av bøkene går rett inn i aktuelle debatter. Heftet Nye ungdomsbøker er en skriftlig presentasjon av bøkene fraUngdomsbokgildet. Gildet har eksistert siden 2005, og for femte gang sender Buskerud fylkesbibliotek ut et hefte i etterkant. Bestill heftet her (min. 50,-/stk – min. 10 eks.) eller last ned elektronisk versjon gratis.

Buskerud fylkesbibliotek presenterer:
Nye ungdomsbøker fra Ungdomsbokgildet 2012

Dette heftet sendes til alle ungdomsskoler og bibliotek i Buskerud fylke, dessuten til mange fagmiljøer og faginstanser i hele landet. Ungdomslitteratur er ofte offensiv og i forkant av samfunnsdebatten. Mange av forfatterne av årets bøker har gitt seg i kast med debatter som mediene har vært preget av. I tillegg skriver flere om psykiske lidelser på en ny og mer åpen måte. Selvfølgelig finner vi også kjærlighet og fantasy godt representert blant årets bøker. For dagens ungdom gir den nye ungdomslitteraturen er variert og gir mulighet for identifikasjon.

Vi ønsker å gjøre litteraturformidlere kjent med det nyeste innenfor ungdomslitteraturen. Vi håper heftet kan gjøre lærere, bibliotekarer og andre litteraturformidlere mer oppdatert på ungdomslitteratur og dermed bedre til å gi tips og veiledning til ungdom.. Skal ungdom få  leselyst, må de ha kjennskap til hva som finnes av litteratur.

Ungdomsbokheftet fra Buskerud fylkesbibliotek er vårt bidrag til å heie fram ungdomslitteratur!

Her er noen av bøker som presenteres i årets hefte:

  • Finske Mikael Niemi (Populærmusikk fra Vittula) skriver i romanen Bomb dem! om hva som skjer med personer som utvikler seg til terrorister, med utgangspunkt i skolemassakrene i Finland.
  • I Nina Vogt-Østli Min tid kommer møtes to unge på nettet. Den ene går med planer om å skape en global katastrofe.
  • Min annerledeshet, min styrke av Loveleen Brenna handler om å være norsk og tokulturell
  • “Sinnabloggeren” Linnea Myhre skriver sterkt og åpent i Evig søndag om anoreksi og depresjon.
  • Lille Ekorn av Linn T. Sunne forteller om Aurora som blir forelsket i den mye eldre håndballtreneren sin (Brageprisen2012)

Redaksjonen for heftet har bestått av Vera Grønborg Aubert og Stig Elvis Furset.

“Og barne– og ungdomsforfatterne er litteraturens innpiskere. Og vervekampanje. Vi er oppvarmingsbandet. Vi er U21-laget. Vi skal rekruttere lesere. (…) Vi er rottefangerne i Hamel. Som spiller så fint på fløyta. (…)” Forfatter Harald Rosenløw Eeg, på Brageprisutdelingen 2012

Last ned heftet her