Ett kvartal inn i det nasjonale bokåret kan vi rapportere om stor litterær aktivitet på bibliotekene. Under ledelse av fylkesbiblioteket deltar 23 bibliotek fra 18 kommuner i “Bokåret i Buskerud – fest fra fjord til fjell” – et prosjekt som har fått 800 000 kroner i støtte fra Nasjonalbiblioteket og varer ut 2019.

Høydepunkter hittil i prosjektet

  • På biblioteket i Flesberg har fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle holdt foredraget “Sterk hjerne med aktiv kropp”, basert på boka med samme tittel.
  • Hole bibliotek har invitert 9. trinn ved Hole ungdomsskole til forfattermøte med Simon Stranger.
  • Bibliotekene i Gol, Hemsedal, Ål, Nes og Hol har hatt hver sin vinterleskveld med Helga Flatland (som også kommer til bibliotekene i Slemmestad og Modum i henholdsvis april og september).
  • Kongsberg bibliotek har arrangert forfattermøter med Tor Edvin Dahl (Blefjell-krim), Lene Mehl (Noa har en hemmelighet) og Thor Gotaas/Oddvar Brå (Et skiløperliv). Biblioteket har også invitert til barneteater (“Liberman produksjoner: “Det var en gang”) og en musikalsk forestilling med Lars Saabye Christensen, Tom Stalsberg og musikere (“Buicken”).
  • I Modum bibliotek har Marius Nergård Pettersen holdt foredrag om bøkene Om hemmelige hytter og Norges beste hytteturer.
  • Ringerike bibliotek har hatt foredrag ved Helene Uri om boka Hvem sier hva? Kvinner menn og språk. 
  • Filialen i Rollag fikk besøk av den lokale forfatteren Livard Hytta, som snakket om motstandsbevegelsen i Øvre Numedal i 1940-1945, basert på hans ferske bok.
  • I Slemmestad har bibliotekar Linda C. Solheim bokbadet Trude Marstein om romanen Så mye hadde jeg.
  • Øvre Eiker bibliotek har startet opp lesesirkler på hovedbiblioteket og fililalen på Fiskum. De har hatt besøk av den lokale forfatteren Mona Høvring, som nylig mottok Kritikerpisen 2018 for romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født.

Bokmerker og arrangementskalender

Fylkesbiblioteket har laget bokmerker med QR-kode til en felles arrangementskalender på nett 

Bokmerkene skal brukes til å markedsføre kalenderen, som er laget for å synliggjøre alt litterært som skjer i bibliotekene dette året. Kalenderen blir oppdatert fortløpende, og her er det rom for alle slags arrangementer som bidrar til leselyst – også de som ikke dekkes av midler fra prosjektet.

Er biblioteket tomt for bokmerker? Er det arrangementer dere savner i kalenderen? Send en epost til camilla.sorbye@bfk.no, så fikser vi det!

Bokbadkurs

Vi gleder oss over at flere bibliotekansatte begynner å få erfaring med/lyst til å prøve å bokbade forfattere. På oppfordring fra bibliotekene i prosjektet arrangerte vi derfor et bokbadkurs 12. februar. Kursholder var Elisabeth K. Johansen fra Nes bibliotek i Akershus, og Levi Henriksen stilte opp som intervjuobjekt. Ta gjerne kontakt med Camilla, Stig Elvis eller Beate på fylkesbiblioteket hvis dere ønsker en sparringpartner i forkant av et bokbad.

Andre prosjekter i bokåret

Bibliotekene i Drammen, Nedre Eiker og Svelvik har mottatt midler til prosjektet “Ord som samler”.