Data Detox på ditt bibliotek

Personvern, elektroniske spor og overvåkning er aktuelle temaer for bibliotek. Bibliotekansatte kan spille en nøkkelrolle i å gjøre folk til mer bevisste digitale brukere.

Data Detox er et praktisk verktøy både skole- og folkebibliotekene kan bruke for å bidra til økt digital bevissthet: en åttedagers kur hvor man hver dag tar tak i en del av sin digitale personlighet.

På denne siden kan du skrive ut dine egne Data Detox Kit og få inspirasjon til aktiviteter og utstillinger på ditt bibliotek. Siden er under utvikling.

Data Detox Kit og utstillingen The Glass Room Experience er utviklet av Tactical Technology Collective med støtte fra Mozilla. Jannicke Røgler har oversatt Data Detox Kit til norsk.


Data Detox Kit

Skriv ut dine egne eksemplarer av den norske versjonen av Data Detox Kit og Data Detox-konvolutt.

Hvorfor Data Detox?
Føler du at du holder på å miste kontrollen over ditt digitale liv? Har du installert for mange apper, klikket på «Jeg godkjenner» et par ganger for mye, husker du egentlig hvor mange kontoer du har rundt om på internett? Du har kanskje opplevd at annonser følger deg når du surfer, eller nyhetene du leser på nettet endres utfra hva du tidligere har søkt? Eller kanskje du rett og slett er bekymra for at noen skal stjele din identitet på internett?

Ikke mist håpet – få kontroll med en 8-dagers detox! På slutten av programmet kommer du til å være et godt stykke på vei mot et sunnere digitalt jeg. I takt med at du følger den åtte dagers detoxen så kommer du til å skjønne om hva dette handler om, og ta praktiske steg for å redusere din overvekt av data – en giftig samling data som kan få ubehagelige konsekvenser på sikt.

Buskerud fylkesbibliotek jobber med å sette opp den digitale utgaven av Data Detox Kit. På denne nettsiden finner du digitale utgaver på engelsk, tysk, spansk, fransk og portugesisk.


Data Detox Drammen 25. februar – 2. mars

Buskerud fylkesbibliotek lanserer Data Detox i samarbeid med Drammensbiblioteket 25. februar – 2. mars. Vi ønsker å inspirere andre bibliotek i Norge til å ha lignende arrangementer.

Data Detox bar

Vi rigger til en bardisk i biblioteket der publikum kan stille spørsmål og dele erfaringer om digital integritet, sikkerhet og all data vi etterlater oss på nett. Bibliotekansatte vil betjene baren og dele ut Data Detox Kit.

Glass Room Experience

The Glass Room Experience er en pop-up utstilling om våre digitale liv, en samfunnskritisk opplevelse som får publikum til å reflektere rundt digital integritet og sikkerhet.

Det vil også bli et kveldsarrangement på Drammensbiblioteket torsdag 28. februar og et familiearrangement lørdag 2. mars.

Arrangementer i Sverige og Nederland

La deg inspirere av hva bibliotek har gjort i Sverige og Nederland. Det ligger informasjon om og idéer til workshops om digital privacy på Tactical Techs Me and My shadow-side.


Om oss

Denne siden er opprettet av Buskerud fylkesbibliotek. Data Detox Kit og The Glass Room er konsepter som er utviklet av Tactical Technology Collective med støtte fra Mozilla. For Data Detox Kit gjelder følgende lisens: CC BY-NC-SA 4.0.


Kontakt

Ta gjerne kontakt om du vil gjøre noe på ditt bibliotek og trenger råd.

Joep Aarts
Buskerud fylkesbibliotek
joep.aarts@bfk.no
97503650